Na Okresnom súde pokračuje pojednávanie s údajnými členmi podsvetia

16.09.2009 Prešov

Výpoveďami ďalších svedkov dnes na Okresnom súde v Prešove po viac ako dvoch mesiacoch pokračuje hlavné pojednávanie s údajnými členmi slovenského podsvetia, ktorí čelia obžalobe z vrážd Jána Kromku a Petra Klešča.
Oba skutky sa stali na východnom Slovensku na jeseň v roku 1997.
Z usmrtenia Jána Kromku boli obžalovaní Ladislav B. , Dušan B. a Alexander H. Na vražde sa mali zúčastniť aj ďalší dnes už nebohí údajní členovia východoslovenského podsvetia Róbert Holub a Štefan Fabian. V zmysle obžaloby mala poškodeného skupina osôb najprv previezť zo Spiša do rodinného domu Róberta Holuba vo Vajkovciach, kde ho surovo zbili. Neskôr mali Kromku premiestniť na pole neďaleko Ličartoviec, kde mu údajne niekoľkokrát strelili do hlavy, telo poliali horľavinou a zapálili.
Z druhého skutku, ktorý sa stal začiatkom októbra 1997, sú obvinení Ladislav B. , Alexander H. a Slavomír S. Údajne na pokyn Mikuláša Č. mal byť pôvodne zastrelený brat Róberta Holuba, Jozef. V byte na Kustrovej ulici v Košiciach však útočníci pri streľbe pravdepodobne omylom usmrtili Klešča. Jozefovi H. sa vtedy podarilo z bytu utiecť cez okno.
Prvý z predvolaných svedkov sa čiastočne vyjadroval k udalostiam, ktoré sa stali v septembri 1997, kedy v bratislavskom hoteli Danube postrelili Róberta Holuba. Dodal, že svedkom streľby nebol, pretože v tom čase stál pri aute na parkovisku. Neskôr z miesta odišli spolu s Ladislavom B. na taxíku.
Svedok pred senátom uviedol, že o vraždách, ktoré sú predmetom tejto obžaloby nič nevie. Pozná všetkých obžalovaných v tomto procese, najviac sa však stýkal s Ladislavom B. , s ktorým chodil do školy a neskôr mali spoločné obchody. O tom, že by mal Ladislav B. nejaké problémy s Jozefom H. , svedok nevedel.
Súd dnes ako svedka predvolal aj brata obžalovaného Alexandra H. Ten však ako blízky príbuzný využil svoje právo a vypovedať odmietol, preto sa na návrh prokuratúry čítali jeho výpovede z prípravného konania. Z nich vyplynulo, že svedok sa mal v januári 2005 v Košiciach náhodne stretnúť s obžalovaným Ladislavom B. , ktorý ho údajne udrel do tváre a jeho bratovi Alexandrovi odkázal, aby nedonášal polícii, lebo inak zle skončí. Ladislav B. to však dnes v reakcii na čítanú výpoveď poprel.
V prípravnom konaní sa pred vyšetrovateľom svedok vyjadroval aj ku skutočnostiam, ktoré sa mali udiať po streľbe na Kustrovej ulici v Košiciach. Po útoku vraj vystrašený a bosý Jozef H. prišiel do bytu, kde býval svedok spolu so svojimi rodičmi. Následne ho Alexander H. spolu s ďalšou osobou odviezli autom.
Obžalovaný Dušan B. dnes k prečítanej výpovedi uviedol len toľko, že svedok vypovedal to, čo mu kázal povedať jeho brat Alexander H.
Vzhľadom na to, že na dnešný termín hlavného pojednávania sa dostavili len dvaja z predvolaných svedkov, predsedníčka senátu pojednávanie prerušila a popoludní pokračuje výpoveďou agenta, tá však prebieha s vylúčením verejnosti. Pojednávanie bolo vytýčené len na dnešný deň a o termíne jeho pokračovania rozhodne senát po dohode s procesnými stranami.
V súvislosti s dodržaním zásady špeciality bolo v prípade vraždy Klešča zastavené konanie voči Mikulášovi Č. , pretože pri jeho vydávaní nedala česká strana súhlas na trestné stíhanie v tejto veci. Ten počas hlavného pojednávania už vypovedal ako svedok. Akúkoľvek svoju účasť na spomínanej vražde poprel.
Pred súdom už vypovedal aj brat zavraždeného Jána Kromku, Alojz, ktorý je mediálne známy ako Lojzo Čistič a odpykáva si doživotný trest. Počas svojej svedeckej výpovede uviedol, že ľudia, ktorí čelia pred týmto senátom obžalobe, nie sú vrahmi jeho brata.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe videozáznam a fotoreportáž.
 

Vyberte región